torsdag den 6. maj 2010

ryddet op i mailboks

og fandt denne i "kladden" som jeg har gemt om gode råd, at det er vigtig at motionere, den har ligget siden 2008 og jeg lægger den her i min blog for jeg synes den er god, god fornøjelse :-)


Har du brugt den første del af dit voksenliv på sofaen med den ene hånd på fjernbetjeningen og den anden i slikskålen, er der alligevel godt nyt: Du kan nemlig stadig gøre meget for at få et sundere og længere liv!

- Det er aldrig for sent at begynde at dyrke motion, og du får noget ud af din træning, uanset hvor gammel du er, siger idrætsfysiolog Morten Zacho fra motion-online.dk.

Ud over sund kost og motion er noget af det vigtigste, at du har et godt forhold til din familie og mange gode venner.

Er du gået i panik over rynker og grå hår, har Kirsten Avlund dette råd til dig:

- Prøv at få det bedste ud af den alder, du har i stedet for at fortvivle over, at du bliver ældre. Det kan du alligevel ikke ændre på, og det sker for os alle, siger hun og giver den trøst, at mange ting faktisk bliver bedre med alderen.
20’erne
Du er på toppen rent fysisk, og din hjerne er skarp!

Selv om den står på byture med vennerne og mange timer på den flade med bøgerne, så sørg alligevel for at leve et regelmæssigt liv med sunde faste måltider. Beskyt din hud mod vind og vejr. Drik en masse vand, og brug solcreme! De skader, din hud får i 20’erne, hævner sig i 50’erne!

ET GODT RÅD:

Spild ikke dine bedste kropslige år foran fjernsyn og computer! Det er nu, du skaber fundamentet for et langt, sundt liv. Hvis du allerede nu opbygger et stærkt kredsløb og rask cellevæv, forebygger du livsstilssygdomme og kræft senere i livet.

30’erne
Du har knald på.

Familien og jobbet tager det meste af din tid, og daglig stress og jag gør, at du har svært ved at holde fast i det sunde liv. Din kondition er ikke, hvad den har været, og du mister muskelstyrke, men du kan stadig rette op på det meste, hvis du træner.

Drømmer du om maratonløb og lange trekkingture, er det et godt tidspunkt at begynde nu, for din udholdenhed er bedre nu. Har du aldrig brugt øjencreme, dag- og natcreme, skal du begynde nu.

ET GODT RÅD:

Lad være med at blive tyk! Giv ikke slip på det sunde liv, fordi du har for travlt med familie og job. Faste måltider med sund mad og jævnlig motion giver dig energi og overskud til at klare hverdagen.

40’erne
Sidder der et par ekstra kilo hist og her? Og er det hele ligesom blevet lidt løsere i det?

Allerede i 20’erne begyndte du at tabe muskelmasse, men det er først nu, du kan se og mærke det. Hvis du lever et liv med for meget stress og alkohol, begynder fedtet at sætte sig anderledes nu, og det er en tikkende bombe under dit helbred.

Men fortvivl ikke:

Du kan stadig nå at få et langt liv, hvis du virkelig vil. Du har tjek på børnene, jobbet og økonomien, så udnyt det til at prøve nye sportsgrene, som har fokus på langdistance og udholdenhed. De første rynker melder sig, så har du aldrig sat dine ben i en hudplejeklinik, så gør det nu. Og sørg for at få din nattesøvn. Det gavner både dit velbefi ndende og dit udseende.

ET GODT RÅD:

Hold igen med maden. Lidt men godt. Spis kvalitet!

50’erne
Kredsløb og overgangsalder! Det er overskriften her midt i livet, for nu begynder det at gå ned ad bakke.

Hvis du ikke styrketræner, mister du dine muskler, og du vil for alvor miste kraft og koordinationsevne. Er du kvinde, går du i overgangsalderen, og derfor sætter fedtet sig nemmere på maven ligesom hos din mand. Dine knogler begynder at afkalke, og derfor er d-vitamin og kalcium vigtige. Sund kost og begrænset alkohol ernøgleord, når det gælder huden.

Som mand skal du have fokus på dit kredsløb:

Tjek kolesteroltal og blodtryk. Hold igen med kaffen. Drop røgen! Spis mange sundefedtstoffer: Fed fisk, avokado, nødder og planteolier og drop flødesovsen og det fede pålæg.

ET GODT RÅD:

Du er kun halvvejs i livet, så det er lidt tidligt at lade stå til. Du SKAL dyrke styrketræning. Det er en super investering for resten af dit liv. Også selv om du aldrig har prøvet det før. Spis ikke for meget!

60’erne
For hvert år stiger risikoen for hjertekarsygdomme og sukkersyge. Som mand blev du allerede i 50’erne opmærksom på dit kolesteroltal og dit blodtryk, og det bliver også vigtigt for kvinderne nu. Spis sundt fedt – fiskeolie, rapsolie og olivenolie. Spis masser af frugt og grøntsager, og hold igen med det usunde. Spis proteinsom magert kød, fisk og fjerkræ.

Kan du mærke, at det begynder at knirke i knæene? Dyrk styrketræning og anden motion, så undgår du at gå ind i alderdommen som et slapt gespenst. Jo ældre du bliver, desto vigtigere bliver det at få hvilet nok. Det er også med til at få dig til at se bedre ud.

Måske er yoga sagen?

ET GODT RÅD:

Det er aldrig for sent at begynde at leve sundt. Undersøgelser viser, at folk, der begynder at løbe som 60-årige, bliver seks år ældre end dem, der ikke løber. Fysisk aktive ældre bliver ikke demente!

70+
Du er blevet pensionist, og det bliver svært at holde struktur på dagligdagen.

Lav aftaler og planlæg din dag, så bliver det nemmere for dig at huske motion og sund mad. Nu er støvsugning, havearbejde og indkøb træning, hvor du holder koordination og balance ved lige! Kom ud og gå nogle ture, så du ikke pludselig bliver dårligt gående. Et lårbensbrud kan være fatalt i din alder. Rugbrød med sild er en god kilde til det sunde fedt, men husk, at du stadig skal holde dig på en enkelt genstand om dagen.

ET GODT RÅD:

Hvis du lever sundt og får rørt dig, kan du se frem til mange gode år. Alderdom behøver ikke være en mental eller fysisk deroute.

Kilder: Idrætsfysiolog Morten Zacho, ernæringsekspert Martin Kreutzer, læge og leder af Lægernes Testcenter Claus Hyldahl, professor i aldersforskning Kirsten Avlund og slanke- og skønhedsekspert fra Copenhagen Beauty Club, Susanne Bjørkmann.