søndag den 31. maj 2009


Vi holdt fødselsdag lørdag for børnene Mark og Naja, der kom mange gæster, men ikke så mange som vi havde regne med for det er nok fordi der var børnedag oppe i hallen. Men børnene havde en god dag.


















Min ynglingskage, den er så god og let.

Mandelkage
200 g mandler
200 g sukker
3 æg
Skum 1½ creme fraiche 38 pct.
1 spsk florsukker
2 tsk vaniljesukker

Pynt:
bær
chokolade

Hak mandlerne. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommer og sukker godt sammen og kom de hakkede mandler i. Pisk hviderne stive og vend dem i dejen, der er dejlig sej.
Hæld dejen i en smurt springform med bagepapir i bunden og bag kagen i 30-35 minutter ved 200 grader.
Pisk fløden næsten stiv og bland creme fraiche i. Sigt florsukker og vaniljesukker over og vend det forsigtigt i.
Bred skummet ud over den afkølede kage og pynt med bær og/eller hakket chokolade.


Det havde ikke interesse at lave ostekage selv om det er hr. beier´s ”drømmekage”, han elsker ostekager, min lillesøster Kuluk plejer at lave en og hr. beier glæder sig altid til besøg, men så kom mor på sine sædvanlige besøg til Grønland fra Danmark og vi lavede en ostekage sammen, så begyndte det og interessere mig, men men, det har irriteret mig at de nogle gange mislykkes med husblas og måtte smide ostekagen ud, min lillesøster har også gjort det, jeg kan huske hun fortalte da hun skulle lave en til mig hvor det mislykkes, hvor hun har smidt kagen på gulvet i raseri, det har vi grinet af.
-
Så fandt jeg ud af hvordan man skal arbejde med husblas via google, du skal i hvert fald sørge for, alle ingredienser har samme temperatur, ellers klumper det. Så fuglte jeg nøje -med opskriften vupti, ostekage hang hele dagen :o)

Mig og Kuluk har aldrig snakket om det, vi plejer bare lave en kage, hvis hun skal holde fødselsdag og jeg laver en til hende også.

Bund
75 g smør
150 g fuldkornshvedekiks
-
Fromage
4 blade husblas
200 g flødeost naturel
2 pasteruriserede æggeblommer
2 dk cremefraiche 18% el. 38%
1 tsk vaniljesukker
1 tsk fintrevet citronskal
1 spsk friskpresset citronsaft
2 pasteruiserede æggehvider
50 g florsukker
Gelé
1 dåse syltede kirsebær (ca. 340 gr)
2½ dl. Kirsebærsaft
4 blade husblas
Bund:
Smelt smørret. Smuldr kiksene deri og bland det sammen. Fordel blandingen i en springform (20 cm i diameter).
Fromage:
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeosten sammen med æggeblommer, cremefraiche, vanilje, citronskal og -saft. Træk husblassen op af vandet med det vand der hænger ved. Smelt den i en lille skål i vandbad. Afkøl husblassen lidt og hæld den i ostemassen. Pisk hviderne stive. Bland forsigtigt florsukker i og vend dem i ostemassen. Hæld fromagen over kiksene i springformen, og stil flødeostekagen koldt til næste dag.
Gelé:
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Hæld kirsebærrene til afdrypning i en sigte (gem saften). Fortynd saften med vand, til der er 2½ dl. Smelt husblassen i en skål i vandbad og tilsæt kirsebærsaften. Pynt kagen med kirsebær. Hæld geléen henover, når den begynder at stivne.
Tip:
Abrikoser fra dåse kan anvendes i stedet for kirsebær.

Chokolade med kanel
Bunde:
3 æg
175 g sukker
100 g smør el. margarine
1 dl vand
200 g mel
1 tsk kanel
2 tsk bagepulver
Fyld og pynt
100 g mørk chokolade
1 spsk fløde
2½ dl. Piskefløde
Valnødder
-
Pisk æg og sukker skummende. Giv fedtstof og vand et opkog og hæld den varme blanding i æggene under piskning. Bland mel, kanel og bagepulver og rør det forsigtig i dejen. Kom dejen i en velsmurt hjerteform eller springform ca. 22 cm. I diameter. Bage kagen ca. 40 min. Ved 175 grader. Lad kagen svale lidt i formen før den forsigtigt vendes ud og afkøles. Smelt ca. 75 g af chokoladen med fløden. Del kagen 2-3 bunde og pensl bundene med den og smeltede chokolade. Pisk fløden til skum. Læg bundene sammen med flødeskum og kom resten over den øverste bund. Riv den resterende chokolade og drys over kagen. Pynt med valnødder
.

Den har jeg ikke i opskrift, min lillesøster Kuluk har lavet den, men der er maringsbund og flødeskum med kvanner ovenpå.