fredag den 14. januar 2011

kender du kaffemik?


vi var til kafffemik 2 gange idag, min fætter og kusines fødselsdag og jeg vil lægge denne artikel som jeg synes er interessant og så sandt som den kan være.. godt fortalt fra en grønlænder som jeg ikke ved hvem er, moster Kirsten har sendt den fra USA. (jeg har skrevet den ned) Her er den:
til fødselsdag – kun særligt udvalgte.
Ved et kaffemik er et til flere af husets borde dækket op med kopper og tallerkener og masser af kage. Børnene får almindeligvis udleveret en slikpind og eller anden slik/frugt, så snart de kommer inden for døren.
Gæsterne ønsker tillykke til hovedpersonen, og til hele hans eller hendes familie. Derefter bliver man bænket ved bordet, hvis ellers der er plads. Hvis ikke sætter man sig til at vente, på gulvet, ved udækkede borde eller på stole langs væggen.
Og der er ikke nogen, der stresser af den grund. Når det er blevet ens tur, får man anvist en plads ved bordet og får tilbudt kaffe eller te, og så er det bare at går i gang med bordets lækkerier. Man skal ikke vente på at blive budt af først bollerne, siden rørkage, lagkagen etc. - man tager selv.
Værtinden ser man i øvrigt ikke meget til under kaffemikken. Hun vasker op og skærer kagen ud. Gæsterne hygger sig med hinanden eller med sig selv, hvis de er de eneste. Når man har tømt den første kop – helt – bliver man budt endnu én som man bør sige ja tak til. Derefter er det skik og brug at takke nej.
Ved nogle kaffemik bliver der sludret lystigt, andre gange bliver der ikke udvekslet mange ord. Og det sidste er ikke noget problem. I Grønland kan man godt være sammen uden at knævren skal gå hele tiden, og der er ingen til at vride sin hjerne i forsøg på at finde på spørgsmål eller kommentarer for at bryde den ”pinlige tavshed”, for den er ikke pinlig.
Når man er færdig med anden kop, rejser man sig fra bordet med et ”qujanaq” - tak. Man behøver ikke gå, men kan sætte sig andre steder.
Det er almindeligt at have en gave med til kaffemik, men man kan sagtens komme uden. En gave bliver ikke nødvendigvis åbnet med det samme, men ofte først efter at gæsterne er gået. I Grønland handler gaveudveksling om at være glad for at give og ikke om at være glad for at få.
Og hvad skal man give. I større byer med et større udvalg ligner gaverne dem, vi giver i danmark. En eller anden luksusting. I mindre byer med mindre udvalg – måske færre penge – kan man møde mange mere praktiske ting på gavebordet. Viskestykker og håndklæder, hårshampoo, stearinlys og servietter eller vaskepulver, karklude, mad og konserves.

Ordliste til kaffemik
kaffisoriartorit/kaffisoriartoritsi kom til kaffemikke (til en/til flere)
iserniarit/iserniaritsi kom ind (til en/til flere)
Pilluarit/pilluaritsi tillykke (til en/til flere)
Inginniarit/inginniaritsi sid ned (til en/til flere)
kaffi tilluunniit? Kaffe eller the?
Sukkulertarpiit? Bruger du sukker?
Immulertarpit? Bruger du mælk
suu/aap ja
Naamik, naagga nej
qujanaq tak
ilillu/ilissilu selv tak (til en/til flere)

kaffemik bord

der er lidt håndværker i os

jeg skulle hente skruer med en stor hoved ud til manden min, han havde en mobbende grimasse i hovedet, da jeg sagde at vi skulle sætte en liste fast på væggen  med en boremaskine :-) når vi kun er piger må vi klare det selv, føler mig klodset men det gik fint og med en god resultat :-)

hjemmelavet brød

 det havde ikke interesse i at bage de nemme bageblanding fra Amo el. andet, men mig og naja hyggede os med at bage Ciabatta brød
det er nemt og vupti er det færdig, det smager også rigtig godt, en nybagt brød :-)

min lille kunstner

 min lille kunstner leger med sine barbiedukker mens hendes bærbar spiller for fuld musik (på bordet) hun elsker musik noget så galt, det gør heller ikke noget, der er nok noget hun skal indhente? hun kunne først høre da hun var 5 år
hun har lavet mange stearinlys og jeg har også haft dem tændt i julen og jeg har stadigvæk flere :-)